Lcd Monitor

lcd monitor

Lcd monitor akciók

-0001.11.30. 00:00 - :::

A számítógépek fejlődésével a nélkülözhetetlen eszközök közé tartozik az Lcd Monitor is melyek napjainkra egyre kedvezményesebb áron érhetők el. Ezáltal teljesen kiszorítva a régi képcsöves eszközöket, melyek nagyok nehezek és megjelenítés szempontjából elavultak. Ha elhatároztuk hogy a régi CRT monitorunkat végre lecseréljük Lcd monitorra, esetleg megkísérelhetjük eladni a régit de ez nem lesz könnyű feladat..

Milyen Lcd monitort vásároljunk. ?

lcd monitor

Legelőször azt kell eldöntenünk hogy 4:3 vagy 16:9 képarányt szeretnénk használni, sokan elsőre tartanak a széles vásznú megjelenítéstől mert a régit szokták meg, pedig ez a kép arány sokszor nagyon jó főleg ha sok filmet nézünk és már elég sok játék program is használja ezt a képarányt. Viszont a gyártok gondoltak a 4:3 kedvelőkre és ilyen Lcd monitort is választhatunk habár ebből nincs olyan nagy kínálat.

A másik fontos amit érdemes eldönteni még a vásárlás előtt  az Lcd mérete és felbontása nyilván a felbontás nagysága a kijelző méretével arányosan növekszik de nem ugyanaz a képi megjelenítés mondjuk 1280x1050 –es felbontásnál egy 15” és egy 21 colos Lcd monitor esetében mert a fent említett szám a pixelek számát mutatja és nyilván ha a kisebb felületen ugyan akkora  pixel szám van mint a nagyon akkor a kisebbnek sokkal jobb és élesebb lesz a kép tehát ez ne tévesszen meg minket, és a nagyobb méretű  monitoroknál törekedjünk a nagyobb felbontásra is.

lcd monitorok

Nem elhanyagolható az Lcd monitor fényereje és kép élessége sem mert ez sokat javít a kép minőségen, nézzük meg hogy egyenletes legyen a háttérfénye mert a régebbi típusoknál előfordul, hogy a képernyő egyes részein nem ugyanolyan erős a háttérvilágítás ez zavaró lehet. Keresünk olyan kijelzőt melyet 180 fokos szögből oldalról is jól látunk ezzel könnyedén kiszűrhetjük a régebbi szériás monitorokat amiket még a gyengébb lcdvel szereltek.

A gyártok terén megoszlanak a vélemények de semmi esetre se vegyünk no name Lcd monitort mert ezzel magunkat büntetjük akkor is ha úgy látjuk az üzletben hogy sokat spórolhatunk és elsőre nem is tűnik olyan rossznak a kép minőség de egy olcsó monitornál ez csak átmeneti állapot és a gyenge minőség miatt intenzív használat mellet fél év is elég lehet ahhoz hogy a monitorunk fényereje a  felére csökken és ezáltal nagyban romlik a megjelenítés minősége is.

Az legjobb monitor gyártok is Sharp, Toshiba, Sony és Philips Lcd paneleket használnak ha igazán jót szeretnénk ezek közül válaszunk, és az újabb Samsung kijelzőknek is nagyon szép a képe.

Ami még az LCD monitor mellett szól:

Nincs katódsugárcső, aminek a káros hatása rontja a szemet. Alacsonyabb fogyasztás mellet működik. Az Lcd vékonysága miatt sokkal kisebb helyet foglal el a számítógép asztalon így könnyedén elfér előtte a billentyűzet is. A kisebb súly és méret miatt könnyebben szállítható. A megadott képátló a valós értéket adja meg, tehát egy 17 colos CRT-ből csak kb. 16 colnyit látunk, ellenben egy 17-es Lcd monitornál mind a 17 col előttünk van.

Lcd Története

LCD (Liquid Crystal Display) Folyadék kristály kijelző. Az Lcd kijelzők ősét a kvarcjátékokban, kvarcórákban használták először. Az Lcd monitorral vagyis az Lcd megjelenítőkkel már 1911 óta kísérleteznek. De az első működő LCD monitort csak az 1960-as években készítettek először.

Az LCD monitor működési elve

A látható kép több millió világító pontból áll össze de a működési elv sokkal egyszerűbb mint elsőre hinnénk. Az Lcd monitor két belső felületén mikronméretű árkokkal ellátott átlátszó lap között folyadékkristályos anyag található, a kijelző első és hátsó oldalára egy-egy polár szűrő helyezkedik el, melyek a fény minden irányú rezgését csak egy meghatározott síkban engedik tovább. Hátulról megvilágított panel a hátsó polarizátoron átjutó fényt a folyadékkristály elforgatja így a fény az első szűrőn átjutva világos képpontot ad. Ha kristályokat feszültség alá helyezik nem forgatják el a fényt ennek az eredménye a fekete pixel. A polár szűrő előtt egy színszűrő található és ezen keresztül kalibrálják a színeket.

Az LCD monitorok minősége mára nagyon sokat javult az elődjeikhez képest a tömeggyártásnak és a növekedő igényeknek köszönhetően áruk egyre csökken. Viszont egy jó CRT (képcsöves) 100 Hz-es monitor még mindig teltebb és élénkebb színeket képes megjeleníteni.

TFT kijelző szintén egy rövidítés mely az angol Thin Film Transistor magyarul Vékony film Tranzisztor. A folyadék kristályos technológián alapuló TFT minden egyes pixele (képpontja) egy saját tranzisztorból áll, mely aktív állapotban képes megjeleníteni egy világító pontot. Az ilyen kijelzőket aktív-mátrixos kijelzőknek is szokás nevezni.

PDP kijelzők (Plazma Display Panel) Magyar nevén plazmakijelző melynek az első monokróm típusát a magyar származású Gábor Dénes plazma technológiával végzett kutatásai alapján és annak nyomán1964-ben a Plato Computer System kivitelezte. Közel húsz évvel később 1983-ban az IBM készített az elsők között egy 19 colos monokróm (egyszínű) monitort, mely a fekete fehér Tv -k utódja is lehetett volna, mert a monokróm kijelzők tulajdonsága is az hogy egy szín különböző árnyalatából alítják elő a látható képet. Az elsők között színes plazma kijelzőt 1992-ben a Fujitsu gyártott. Az első plazma TV-t 1997-ben a Pioneer készítette. Jelenleg is nagyon erős a verseny a gyártók között a minél nagyobb képátló eléréséért, már a 100 colt is bőven meghaladják a legnagyobbak.

Az Lcd monitorok képátló mérete azért nem növekszik ilyen mértékben mert az a tapasztalat hogy egy 24 colos Lcd monitor is már túl nagy egy átlag felhasználónak.

lcd monitor